یکی از رایج ترین مشکلاتی که بیماران برای اصلاح آن اقدام به جراحی بینی می کنند، افتادگی بینی است. افتادگی بینی یکی از انواع عیوب بینی است که علاوه بر اینکه بر ظاهر بینی تاثیر می گذارد، می تواند کارایی بینی را نیز از طریق انسداد راه تنفسی تحت تاثیر خود قرار می دهد. در بسیاری از موارد بیماران به مطب می آیند و از ظاهر بینی خود شکایت می کنند بدون اینکه بدانند چیزی که باعث نارضایتی آنها شده است همان افتادگی بینی است.
دلایل افتادگی بینی زیاد است و درمان آن بسته به وسعت عیوب بینی می تواند با روش های جراحی و غیر جراحی انجام شود.
بعضی از دلایل افتادگی بینی عبارتند از :
- زیاد بودن غضروف نوک بینی
- آسیب به بینی
- بینی بلند با عدم پشتیبانی غضروفی در نوک بینی
- کاهش انعطاف پذیری رباط ها و بافت های پیوندی که ناشی از روند سالخوردگی می باشد
- سابقه ی تغییر شکل ضعیف بینی در گذشته (با روش های غیر جراحی مثل تزریق) ممکن است موجب از دست رفتن پشتیبانی نوک بینی و در نتیجه افتادگی بینی بشود.
- از دست رفتن کلسیم استخوان (پوکی استخوان) آرواره (استخوانی که از نوک بینی و دندان های بالایی پشتبانی می کند) می تواند باعث افتادگی بینی شود.
- کشیده شدن عضلات بینی به سمت نوک بینی
مشکلات مرتبط با افتادگی بینی چیست؟
افتادگی بینی علاوه بر این که ظاهر نامناسبی برای بینی ایجاد می کند، در موارد شدید می تواند باعث بروز مشکلات تنفسی نیز بشود.
اگر هنگام بالا بردن نوک بینی خود احساس می کنید که راحت تر نفس می کشید این امکان وجود دارد که افتادگی بینی شما به عملکرد تنفسی شما نیز آسیب زده باشد. در این صورت بهتر است برای اصلاح بینی خود به یک جراح متخصص مراجعه کنید.
افتادگی بینی چگونه تشخیص داده می شود؟
وقتی یک جراح، بینی بیمار خود را برای جراحی ارزیابی می کند، بسیاری از جنبه های ساختار صورت و بینی را مد نظر می گیرد. به عنوان مثال شکل و چرخش نوک بینی جزو مهم ترین مواردی هستند که حتما باید در نظر گرفته شود.
افتادگی بینی می تواند با اندازه گیری زوایا و سطوح بینی تشخیص داده شود. که عبارتند از :
- زاویه ی بین بینی و لب: این در واقع زاویه ای است که از تلاقی خط مماس با سوراخ های بینی و خط مماس با فاصله ی لب تا بینی تشکیل شده است.در خانم ها از لحاظ معیارهای زیبایی بهتر است این زاویه بین ۱۰۰ تا ۱۲۰ درجه باشد در حالی که معیارهای زیبایی شناسی این زاویه را برای مردان بین ۹۰ تا ۱۱۰ در جه تعیین می کند. اگر زاویه کمتر از این دو حالت باشد بینی بیمار افتاده محسوب می شود.
- این زاویه ای است که از تلاقی محور لبه ی سوراخ های بینی و صفحه ی عبوری از کانال گوش و استخوان مرکزی بینی تشکیل شده است. اندازه ی ایده آل این زاویه برای خانم ۰ تا ۳۰ درجه و برای آقایان ۰ تا ۱۵ درجه می باشد.
برای بدست آوردن این زوایا، جراحی بینی معمولا عکس هایی از زوایای مختلف صورت بیمار می گیرد و از روی این عکس ها زوایای بینی را بدست می آورد. هرچند این اندازه گیری ها برای تشخیص بینی افتاده بسیار سودمند است اما جراح باید عوامل دیگری مانند شکل و طول صورت بیمار را هم در نظر بگیرد.
روش های غیر جراحی برای اصلاح افتادگی بینی
تزریق یکی از روش های غیر جراحی است که برای درمان افتادگی بینی به کار می رود شامل موارد زیر می شود:
- Botox: اصلاح تغییرات خیلی جزئی بینی را می توان با بوتاکس انجام داد. به وسیله ی این روش ماهچه های بینی کمی بالا می آید.
- Radiesse: اصلاح تغییرات خیلی جزئی تا متوسط با یک زاویه خیلی ملایم و اصلاح افتادگی بینی
- Restylane: بهبود عیوب ملایم تا متوسط در ظاهر بینی
روش های جراحی برای اصلاح افتادگی بینی
روش های زیادی برای اصلاح بینی افتاده وجود دارد خیلی از آنها به دلایل افتادگی بینی، آناتومی منحصر به فرد بینی بیمار، و نتیجه ی مورد نظر بیمار و پزشک بستگی خواهد داشت. در حالت کلی بیشتر باید به چگونگی پشتیبانی نوک بینی توجه شود. بدون پشتیبانی، دسترسی به زاویه ی صحیح امکان پذیر نخواهد بود و در نتیجه بینی بیمار دوباره می افتد. در اینجا تعدادی از روش های اصلاح افتادگی بینی مطرح خواهد شد:
- اگر سپتوم بینی باعث بلند شدن طول بینی شده باشد ممکن است نیاز باشد تا مقداری از غضروف برداشته شده و باقی مانده ی آن جابجا شود تا رو به بالا قرار گیرد
- تکنیک بخیه یکی دیگر از تکنیک هایی است که به وسیله ی آن می توان بینی نوک گرد، برجسته و چرخیده را با بالا بردن نوک بینی اصلاح کرد
- اگر افتادگی نوک بینی مربوط به عدم پشتیبانی غضروف نوک بینی باشد ممکن است نیاز به پیوند غضروف داشته باشیم
- تغییر و اصلاح غضروف های جانبی پایینی
- در بعضی موارد برای رسیدن به نتایج قابل انتظار، نیاز به تلفیق چند روش با هم خواهیم داشت
در موارد خاص می توان جراحی بینی را فقط برای یک سوم پایینی بینی انجام داد که به آن جراحی نوک بینی گفته می شود. در موارد دیگر برای دستیابی به نتایج مد نظر روی قسمت های بالایی کار می شود.
اینها برخی از تکنیک های مورد استفاده برای جراحی افتادگی بینی محسوب می شوند هر چند ممکن است جراحان مختلف روش های مختلفی دیگری را نیز برای اصلاح افتادگی بینی به کار گیرند. در هر صورت برای بیماران عزیز بهترین کار این است که بگذارند روش جراحی توسط جراحشان انتخاب شود تا دست او برای ایجاد تغییرات لازم باز باشد.